Το Δεντρόσπιτο με τα Ζωάκια των Δικαιωμάτων

Δεντρόσπιτο εξώφυλλο

Η ΠΡΩΤΑ.12 υπέβαλε προς έγκριση στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ειδικότερα στα "Εργαστήρια Δεξιοτήτων" ένα νέο υλικό που έχει σκοπό να εξοικειώσει με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με τα δικαιώματα του παιδιού, όπως έχουν κατοχυρωθεί από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ν.2101/92).  Τίτλος του είναι:

Το Δεντρόσπιτο με τα Ζωάκια των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Στο υλικό περιλαμβάνονται:

  • 12+1 καρτέλες με ζωάκια, που αντιστοιχούν σε σημαντικά δικαιώματα των παιδιών. Στις καρτέλες, που προορίζονται να αναρτηθούν στην τάξη, ύστερα από σχετικές δραστηριότητες, υπάρχουν σκίτσα με τα ζωάκια, αναφορά στα δικαιώματα, στίχοι απλών τραγουδιών, μικρές ιστορίες, καθώς και χώρος για να γραφτεί η απόφαση της συνέλευσης των παιδιών σχετικά με το δικαίωμα για το οποίο συζητούν.
  • Προτάσεις για παιδαγωγικές δραστηριότητες και οργάνωση συνελεύσεων μέσα από τις οποίες τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν βιωματικά την έννοια των δικαιωμάτων, να συζητήσουν, να συνεργαστούν και να πάρουν αποφάσεις για την κοινότητά τους.
  • Ηχογραφημένες ιστορίες και τα τραγούδια (που προσεχώς σχεδιάζεται να ηχογραφηθούν και με παιδική χορωδία). 

Το υλικό εκπονήθηκε από τον Γιώργο Μόσχο και στην τελική του διαμόρφωση συνέβαλε ομάδα παιδαγωγικών συμβούλων. Τα σκίτσα δημιούργησε ο Νίκος Καμπασελέ και στο ηχητικό υλικό που συνοδεύει το έντυπο έχει συμβάλει η Ειρήνη Κουμπαρούλη. Η μουσική των τραγουδιών είναι του Κώστα Μόσχου. 

Στις/στους παιδαγωγούς που θέλουν να αξιοποιήσουν το παρόν υλικό προτείνεται να μελετήσουν τον Οδηγό «Η Συνέλευση των Παιδιών: Τα πρώτα βήματα άσκησης στη δημοκρατία» που έχουν συντάξει ο Γιώργος Μόσχος και η Ασπασία Καλησώρα, όπως και τα υλικά της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο» για τις τεχνικές Φρενέ.

 .

Δείτε όλο το υλικό εδώ (σε πλήρη ανάλυση) ή εδώ (σε συμπιεσμένη μορφή).

Ηχογραφημένες ιστορίες και τραγούδια εδώ: https://bit.ly/istories_kai_tragoudia

Ηχογραφημένα τραγούδια εδώ: https://bit.ly/tragoudia_mono

Playlists στο κανάλι της ΠΡΩΤΑ.12: https://www.youtube.com/@PROTAINART/playlists

Για παιδαγωγούς που θα χρησιμοποιήσουν το υλικό, έχει δημιουργηθεί μία φόρμα αξιολόγησης - ανατροφοδότησης. Η φόρμα μπορεί να συμπληρωθεί και από πρόσωπα που επιθυμούν να στείλουν κάποια σχόλια, παρατηρήσεις ή ερωτήσεις για το υλικό και τη χρήση του.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfkjWeTGspZvVGFH08w3KeeYmcIORBPFQswdHa6AqUIgcQI9w/viewform

 

 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr