"Θέλει Τέχνη η Συνύπαρξη": Ημέρα Διαλόγου στη Θεσσαλονίκη 30.3.2019

 Θεσ για site

itsanartSite10 s

19 μαθητές και μαθήτριες από 9 γυμνάσια και λύκεια* συμμετείχαν στην Ημέρα Διαλόγου / εργαστήριο με τίτλο "Θέλει Τέχνη η Συνύπαρξη"που οργανώθηκε στις 30.3.2019 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης από την Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12) σε συνεργασία με το τμήμα Αγωγής Υγείας της Δνσης Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Θεσσαλονίκης και τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης. Η δράση εντάχθηκε στις εκδηλώσεις της 7ης Γιορτής Πολυγλωσσίας, σε συνέχεια αντίστοιχης συνάντησης του έτους 2018 με την ονομασία "Σηματοδότες σε Εφηβικά Σταυροδρόμια".

ItsanartSite11

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι έφηβοι γνωρίστηκαν μεταξύ τους, συζήτησαν, εκφράστηκαν και δημιούργησαν κείμενα τα οποία επένδυσαν μουσικά, εικαστικά και θεατρικά, μέσα από ομαδική δουλειά, με τη βοήθεια εμψυχωτών και καλλιτεχνών. Απέδειξαν έτσι ότι η τέχνη μπορεί να γίνει γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας και να βοηθήσει στη συνύπαρξη παιδιών με διαφορετικά κοινωνικά, γλωσσικά, πολιτισμικά χαρακτηριστικά, στο σχολείο και στην κοινότητα.                                                        

Οι στίχοι που έγραψαν μαζί, τραγούδησαν, απεικόνισαν και δραματοποίησαν τα παιδιά:

itsanartSite4

Θέλει τέχνη να ξυπνάς πριν τις 8.00. Θέλει τέχνη να μιλάς μια νέα γλώσσα. Θέλει τέχνη νάσαι πιο σοφός, δημιουργικός αλλά και καλός. Θέλει τέχνη να εκφράζεις τις σκέψεις και τις ιδέες σου. Θέλει τέχνη να αγωνίζεσαι για τις ιδέες σου. Θέλει τέχνη να κάνεις φίλους. Θέλει τέχνη να είσαι ο εαυτός σου.

Όνειρο και τέχνη, παιχνίδι η ζωή. Αν δεν ζει η τέχνη στην κάθε σου στιγμή, τότε η ζωή χαμένη θα είναι απ' την αρχή.

ItsanartSite12

Θέλει τέχνη, τα αστέρια να κατέβουνε στη γη και να δώσουνε τα φώτα τους στη ζωή των ανθρώπων των μουντών. Θέλει τέχνη και θα δεις πως θα αλλάξουν οι καιροί, για να φτιάχνω τους ρόλους της ζωής μου όπως μου αρέσουν.

Θέλει τέχνη για να ξορκίσεις και να διώξεις ό,τι κακό μπορείς να κρύψεις.

Θέλει τέχνη, γιατί η σκέψη είναι το τελευταίο μου ταλέντο, μα το πάθος οδηγός μου.

Θέλει τέχνη η κάθε τάξη για να είμαστε εντάξει. Θέλει τέχνη η παιδεία για να έχεις αυτογνωσία. Θέλει τέχνη η ζωή για να γλεντάμε ως το πρωί. Θέλει τέχνη η κάθε μέρα για να περνάμε όλοι ωραία. θέλει τέχνη να αγαπάς και αγάπη να κάνεις τέχνη.

ItsanartSite12

Θέλει τέχνη η ζωή, γιατί η ζωή θέλει τέχνη.

Τη συνάντηση συντόνισαν ο Γιώργος Μόσχος και μέλη της ΠΡΩΤΑ.12, ενώ τα επί μέρους εργαστήρια υποστήριξαν οι καλλιτέχνες Σταυρούλα Τσέλιου, Σταύρος Παναγιωτάκης και Koldo Vio.  

  

Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αμπελοκήπων, 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, 2ο Γυμνάσιο Χαλκηδόνας, 4ο Γυμνάσιο Λαγκαδά, 19ο Γυμνάσιο Θεσ/νίκης, Διαπολιτισμικό ΓΕΛ Ευόσμου, ΓΕΛ Κορώνειας, Αρσάκειο ΓΕΛ Θεσ/νίκης.

itsanartSite6

itsanart11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr