Δημιουργία μαθητικής διακήρυξης στο πλαίσιο συνεδρίου για τον Janusz Korczak (24-25.10.2019)

5οΓελΠάτρας1

Μαθητές και μαθήτριες του 5ου ΓΕΛ Πάτρας συμμετείχαν στην προετοιμασία ενός προσχεδίου "Διακήρυξης για ένα Δημοκρατικό Σχολείο" και στην παρουσίαση του στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα "Οι παιδαγωγικές ιδέες του Janusz Korczak" που διοργάνωσε στην Πάτρα στις 24-25 Οκτώβρη 2019 το Εργαστήριο Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Με την υποστήριξη της εκπαιδευτικού Σοφίας Σιδέρη και του μέλους της ΠΡΩΤΑ.12 Γιώργου Μόσχου, οι μαθητές και οι μαθήτριες, αφού ενημερώθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων τους για το έργο του πρωτοπόρου Πολωνοεβραίου παιδαγωγού - γιατρού, θεμελιωτή των δικαιωμάτων του παιδιού, και για το περιεχόμενο της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, συνεργάστηκαν κατά ομάδες για την ετοιμασία του προσχεδίου της Διακήρυξης.

5oGEL.Patras

Βασίστηκαν σε σχετικά κείμενα και 4 άξονες δικαιωμάτων:

- Εκπαίδευση - ελκυστικό σχολείο 

- Έκφραση γνώμης - συμμετοχή στις αποφάσεις 

- Μη διάκριση - ίση μεταχείριση

- Προστασία από τη βία και τους κινδύνους του διαδικτύου.

 

5oGelPatras215μελής αντιπροσωπεία των εφήβων μαθητών παρουσίασε στο συνέδριο το προσχέδιο της Διακήρυξης που περιέχει 30 άρθρα. Ακολούθησε σχολιασμός από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμο Κουζέλη και άλλους - άλλες συνέδρους, που συνέδεσαν τη δράση αυτή με την προσέγγιση του Korczak ο οποίος με το έργο του επέμενε στην υποχρέωση των ενηλίκων να σέβονται και να ακούν τα παιδιά. 

  

Πρόθεση της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12 είναι να συνεργαστεί με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Αχαΐας και γυμνάσια - λύκεια της περιοχής, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τη Διακήρυξη, με συμμετοχή μαθητών από διάφορα σχολεία και να διαμορφωθεί και υιοθετηθεί ένα τελικό κείμενο, σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί μέσα στη σχολική χρονιά.

Το προσχέδιο των μαθητών του 5ου ΓΕΛ ξεκινά με τα παρακάτω λόγια:

 "Ονειρευόμαστε ένα σχολείο ελκυστικό, ένα σχολείο που να το αγαπάμε και να μας αγαπάει. Ένα σχολείο που θα δίνει έμφαση στην καλλιέργεια αξιών και στην κριτική σκέψη. Στην επικοινωνία, τη συνεργασία και την απόκτηση θετικών εμπειριών.

Θέλουμε επιτέλους ένα σχολείο χωρίς διακρίσεις, με φιλικό κλίμα συνεργασίας, με καλές σχέσεις μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Που θα μας συμπεριλαμβάνει όλους και όλες ανεξάρτητα από τις ικανότητες και τα χαρακτηριστικά μας, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση.

Ένα σχολείο που θα μας αντιμετωπίζει ως ισότιμα μέλη, που θα μας ακούει αλλά και θα σέβεται τη γνώμη μας και την προσωπικότητά μας, θα μας προστατεύει και θα μας ενημερώνει και θα μας παρέχει μια ενδιαφέρουσα και διαδραστική μάθηση.

Όπου όλοι εμείς θα έχουμε ενεργό και όχι διακοσμητικό ρόλο και θα νοιώθουμε χαρά μέσα σε αυτό...."

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr