Εργαστήρι στο 22ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους

oloi mazi

logo parallax«Είμαι παιδί ή άνθρωπος;» Μια βουτιά στα δικαιώματα του παιδιού με τη ματιά του Γιάνους Κόρτσακ. Αυτός ήταν ο τίτλος του εργαστηρίου που διοργάνωσαν μέλη της ΠΡΩΤΑ.12 στο Γυμνάσιο Κρεστένων σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Μακρισίων, στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Το εργαστήρι διήρκεσε δύο απογεύματα και πήραν μέρος 21 αγόρια και κορίτσια. Παίρνοντας έμπνευση από το έργο και την οπτική του πρωτοπόρου υπερασπιστή των δικαιωμάτων των παιδιών Πολωνοεβραίου γιατρού και παιδαγωγού Γιάνους Κόρτσακ, αλλά και τη Διεθνή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού που συμπλήρωσε 30 χρόνια ζωής, η ομάδα 4 εμψυχωτών παρουσίασε στα παιδιά μία φανταστική ιστορία: μια ομάδα μαθητών, με τη βοήθεια της καινούριας δασκάλας τους, της κυρίας Ελευθερίας, φαντάστηκαν το σχολείο τους αλλιώς και προσπάθησαν να διεκδικήσουν αλλαγές και να αντισταθούν στις απαγορεύσεις του αυταρχικού διευθυντή κυρίου Φατούρου.

Η ιστορία αυτή έγινε αντικείμενο επεξεργασίας από τα παιδιά σε μικρές ομάδες, στις οποίες αφού σκέφτηκαν διαφορετικές εκδοχές εξέλιξης, ετοίμασαν και παρουσίασαν σκηνές με παγωμένες εικόνες και φράσεις που συνόψιζαν τις σκέψεις τους για την εφαρμογή και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Έπειτα, δημιούργησαν μικρά σενάρια κινηματογραφικής αποτύπωσης της ιστορίας, σκηνές των οποίων γυρίστηκαν με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά με κινητά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, προσέγγισαν με βιωματικό τρόπο ερωτήματα όπως:

montazOlympia«Έχουν δικαίωμα τα παιδιά να είναι ο εαυτός τους; Να τα παίρνουν στα σοβαρά; Να έχουν γνώμη; Να έχουν μυστικά; Να κάνουν λάθη; Να αντιστέκονται σε ό,τι θεωρούν άδικο; Πρέπει να είναι τέλεια; Προετοιμάζονται για το μέλλον ή μπορούν να ζουν και το παρόν;» 

Εκπρόσωποι της ομάδας συναντήθηκαν ξανά με συνεργάτρια του Φεστιβάλ, η οποία τις ξενάγησε στην τέχνη του μοντάζ. Έτσι, μπήκαν οι βάσεις για τη συνέχιση δημουργικών δράσεων, με τη στήριξη των καθηγητριών τους, στο σχολείο. Άλλωστε, όπως είπαν και τα ίδια τα παιδιά σε ένα από τα συνθήματά τους κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου: "Με την προσπάθεια των παιδιών, όλα μπορούν αν αλλάξουν!"

Δείτε βίντεο από το εργαστήρι

 

 ergasthri2       mimekoitate  ergasthri
 smile  ergasthri4    ergasthri5

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr