"Πόσο ακούγεται η γνώμη των παιδιών;" Έρευνα από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την UNESCO

Studentsvoice

Πόσο ακούγεται η φωνή των παιδιών στα σχολεία και πόσο ακούστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Ευρώπη; Αυτό το ερώτημα θέτει η διαδικτυακή έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της UNESCO, που πρόκειται να συνοδευτεί από διαδικτυακό συνέδριο στις 24-25 Νοεμβρίου 2020, όπου θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές σχολείων από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η έρευνα αφορά την εφαρμογή πρακτικών που διευκολύνουν την έκφραση γνώμης και τη συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πάνω στις αποφάσεις που αφορούν θέματα του σχολείου, για την περίοδο 6 μήνες πριν την εκδήλωση της πανδημίας και κατά τη διάρκεια αυτής.

Η Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12 προτείνει σε εκπαιδευτικούς που έχουν κάνει προσπάθειες στα σχολεία τους  για να ακούγεται η γνώμη των παιδιών, να συμμετέχουν στην έρευνα αυτή. Τόσο η ίδια η έρευνα, όσο και το συνέδριο που θα ακολουθήσει, μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για την ενδυνάμωση των σχολικών κοινοτήτων ως προς την υλοποίηση του δικαιώματος των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και να συμμετέχουν σε αποφάσεις στις τάξεις και στα σχολεία τους.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να απαντήσουν το ερωτηματολόγιο (στα Αγγλικά ή Γαλλικά) εδώ.

Το χρονικό περιθώριο για απαντήσεις είναι μέχρι το τέλος Αυγούστου. Όσες και όσοι απαντήσουν στην έρευνα θα προσκληθούν να συμμετέχουν διαδικτυακά στο συνέδριο του Νοεμβρίου, όπου θα παρουσιαστούν και ορισμένες επιλεγμένες καλές πρακτικές σχολείων.

 

 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr