Τα δικαιώματα του παιδιού... στην τάξη μας!

 το σχολείο με μαθαίνει να πετάω

 

Η ΠΡΩΤΑ.12 προτείνει σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων να αξιοποιούν υπάρχοντα εργαλεία και υλικά για να προσεγγίζουν με ενδιαφέροντα τρόπο την έννοια των δικαιωμάτων και οι μαθητές και οι μαθήτριές τους να μαθαίνουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και να σέβονται των άλλων, ατομικά και συλλογικά, και όταν συμβαίνει μια παραβίαση δικαιώματος δίπλα τους, σε βάρος άλλου παιδιού, να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τη σταματήσουν.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τα παιδιά τα δικαιώματα υπάρχουν πολλά υλικά, κάποια από τα οποία έχουν αναρτηθεί και σε αυτόν τον ιστοχώρο (εδώ).

Με αφορμή τη συμπλήρωση 33 ετών από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ (20.11.1989) και 30 ετών από την επικύρωσή της από την Ελληνική Βουλή (2.12.1992), υπενθυμίζουμε τα υλικά που δημιουργήσαμε και τρόπους με τους οποίους οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ζωντανεύουν τα δικαιώματα του παιδιού στην τάξη τους:

 


α.  "Τι... παίζει με τα δικαιώματά μας;" Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε Κουίζ!!

Βγαίνει σε... δύο "πίστες", για παιδιά από μεγάλες τάξεις του δημοτικού και πάνω! Δοκιμάστε το πρώτα εσείς και ίσως συναντήσετε κάποιες εκπλήξεις.

Διαβάστε περισσότερα για το κουίζ εδώ.

 

 

 

 β. Η Συνέλευση των Παιδιών: Τα πρώτα βήματα άσκησης στη δημοκρατία.

Δείτε αναλυτικά πώς μπορείτε να οργανώσετε μια συνέλευση στην τάξη σας, μαθαίνοντας στην πράξη τον αλληλοσεβασμό και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων μας στη σχολική ζωή.

Ολόκληρος ο Οδηγός εδώ.

 

 

γ. Πρόγραμμα ΒΡΕΣΤΑ και ΠΑΡΤΑ. Κάνε δικά σου τα δικαιώματα!εγκεκριμένο από το ΙΕΠ/ΥΠΑΙΘ εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητα για τα εργαστήρια δεξιοτήτων Α/Βάθμιας (μεγαλύτερων τάξεων δημοτικού) και Β/Βάθμιας εκπαίδευσης, στην ενότητα ανθρωπίνων δικαιωμάτων (δείτε περισσότερα εδώ)

Δείτε παρακάτω παραδείγματα από σχολεία που υλοποίησαν με μεγάλη επιτυχία το παιχνίδι στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2021-22.

 ΒΡΕΣΤΑ και ΠΑΡΤΑ ομάδες Πύργουπυργος6ο Δημοτικό σχολείο Πύργου: Παρουσίαση όλης της υλοποίησης, μαζί με σχετικό βίντεο εδώ.

 

 

 

 

 

 

8ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς8ο Δημοτικό σχολείο Κηφισιάς: Παρουσίαση υλικών από την υλοποίηση του παιχνιδιού σε σχετικό padlet εδώ

 

 


 

 

 

 

φτωχεια5ο Μεταμόρφωσης Σπίτι μου5ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης Αττικής: Παρουσίαση υλικών από την υλοποίηση του παιχνιδιού εδώ

 

 

(Στη διάρκεια του έτους δημιουργήθηκε από την ΠΡΩΤΑ.12 δίκτυο εκπαιδευτικών σχολείων για την παρουσίαση της μεθοδολογίας του παιχνιδιού και έργων των μαθητών στο πλαίσιο υλοποίησής του. Συμμετείχαν και αντάλλαξαν ενημέρωση, απόψεις και υλικά, εκπαιδευτικοί από τα παραπάνω σχολεία, όπως και από το 1ο Δημοτικό Χολαργού, 3ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού,ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης,  Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ανατολικής Θεσσαλονίκης, 5ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, Γυμνάσιο Θρακομακεδόνων, 4ο Δημοτικό Ταύρου,1ο ΓΕΛ Ψυχικού, ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης, 6ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, 18ο Δημοτικό Αγίου Δημητρίου, Γυμνάσιο Αγίου Στεφάνου, 1ο Γυμνάσιο Βάρης, 1ο Δημοτικό Ραχών Ικαρίας).

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr