Ζουμ στα Δικαιώματα των Παιδιών: δύο εργαστήρια διαβούλευσης με παιδιά για την εφαρμογή της Σύμβασης!

 

01

 

Δύο εργαστήρια διαβούλευσης με παιδιά θα διοργανώσει το 2018 η ΠΡΩΤΑ.12 στο πλαίσιο του προγράμματος GlobalChild.

Στα εργαστήρια διαβούλευσης τα παιδιά θα συζητήσουν για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΔΣΔΠ). Θα διοργανωθούν σε συνεργασία με δημόσιους φορείς (Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής) και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Παιδικά Χωριά SOS, ActionAid Hellas, ΣΧΕΔΙΑ Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού). Σε κάθε εργαστήρι θα συμμετέχουν 24 παιδιά ηλικίας 12 ως 17 ετών από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, ενώ θα πλαισιώνεται από 8 έμπειρους εμψυχωτές - διευκολυντές/τριες που θα προετοιμαστούν κατάλληλα.

Τα εργαστήρια διεξάγονται στο πλαίσιο του "Παγκόσμιου Διαλόγου για τα Δικαιώματα του Παιδιού", παράλληλα με παρόμοια σε πολλές χώρες της υφηλίου, ενταγμένα στο πρόγραμμα GlobalChild που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Victoria του Καναδά και τελεί υπό την αιγίδα της  Επιτροπής Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ. Μέσα από τα εργαστήρια επιδιώκεται να καταγραφεί η γνώμη των παιδιών σχετικά με την παραγωγή δεικτών για την παρακολούθηση της εφαρμογής της ΔΣΔΠ. Οι εκθέσεις από την διεξαγωγή των εργαστηρίων θα τροφοδοτήσουν μια ενιαία έκθεση που στόχο έχει να συμβάλει στην τελική διαμόρφωση των δεικτών αυτών. Η μεθοδολογία των εργαστηρίων είναι προϊόν σύνθεσης των μεθόδων και εργαλείων που περιλαμβάνονται στο υλικό που διαθέτει το πρόγραμμα σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη δράση (το οποίο εκπονήθηκε από το Κέντρο Δικαιωμάτων του Παιδιού του Πανεπιστημίου Queen's του Belfast), και μεθόδων που εισηγείται η ΠΡΩΤΑ.12, με βάση την εμπειρία και τεχνογνωσία των μελών της.

Για την προετοιμασία, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των εργαστηρίων διαβούλευσης με παιδιά στην Ελλάδα, τα ιδρυτικά μέλη της ΠΡΩΤΑ.12 συνεργάζονται με ομάδα εμπειρογνωμόνων: Σοφία Κωνσταντέλια, κοινωνική λειτουργός / πρόεδρος του ΚΚΠΠΑ, Παύλος Χαραμής, εκπαιδευτικός / αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πάρη Ζαγούρα νομικός -εγκληματολόγος, επιμελήτρια του δικαστηρίου ανηλίκων Αθήνας, Δρ.Αλεξάνδρα Βασιλείου, κοινωνική ψυχολόγος εξειδικευμένη στη διεργασία ομάδας / ιδρυτικό μέλος του Processwork Hub, Δρ. Ελένη Πετρίδου, παιδίατρος, καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής και επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ / πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας, Στέλλα Τσίτουρα, παιδίατρος, ιατρός κοινωνικής ιατρικής / αντιπρόεδρος Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

 

Στις 15.10.2018 μέλη της ΠΡΩΤΑ.12, εκπρόσωποι των φορέων συνεργασίας και εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής και συζήτησαν σχετικά με τον προγραμματισμό και τη μεθοδολογία των εργαστηρίων.

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr