Συμμετοχή στην Ημέρα Διαλόγου για τα Παιδιά Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη (28.9.2018)

 

 

 

 

Στις 28.9.2018 η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ με τη συνδρομή της διεθνούς οργάνωσης Child Rights Connect διοργάνωσε στη Γενεύη Ημέρα Διαλόγου με θέμα "Προστατεύοντας και Eνδυναμώνοντας τα Παιδιά Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων". Στη συνάντηση πήραν μέρος 60 παιδιά από διάφορες χώρες του πλανήτη και μεγάλος αριθμός ενηλίκων, εκπροσώπων οργανώσεων και ανεξάρτητων αρχών για τα δικαιώματα του παιδιού, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Μόσχος, που εκπροσώπησε την "Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12".

Η ημέρα αυτή τόσο στο συμβολικό όσο και στο ουσιαστικό επίπεδο λειτούργησε ως μια παγκόσμια υπενθύμιση της σημασίας που έχει να εφαρμόζεται το άρθρο 12 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Παρόμοιες Ημέρες Διαλόγου διοργανώνονται από την Επιτροπή κάθε δύο χρόνια με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα για θέματα δικαιωμάτων του παιδιού. Οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα τόσο σε ολομέλεια όσο και σε ομάδες εργασίας είχαν πρωταγωνιστές τα παιδιά, που μίλησαν και συζήτησαν με τα ενήλικα πρόσωπα που συμμετείχαν στην εκδήλωση, για εμπειρίες, απόψεις και προτάσεις τους. Τα παιδιά ανέφεραν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στις χώρες τους και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ενισχυθούν η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, η προώθηση της δημοκρατίας στο σχολείο, η υποστήριξη των πιο ευάλωτων παιδιών, των παιδιών θυμάτων φτώχειας, βίας και πολέμου, η ανάπτυξη εκστρατειών ευαισθητοποίησης στο διαδίκτυο και θεατρο-παιδαγωγικών παρεμβάσεων σε περιοχές όπου ζουν τα λιγότερο ευνοημένα παιδιά, σε δρόμους, φτωχές συνοικίες, καταυλισμούς και κέντρα για πρόσφυγες.

Διαβάστε εδώ την έκθεση που συντάχθηκε για την Ημέρα Διαλόγου από το Κέντρο Δικαιωμάτων του Παιδιού του Πανεπιστημίου Queen του Μπέλφαστ. 

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την Ημέρα Διαλόγου εδώ και εδώ

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr