Στη φετινή Θεματική Εβδομάδα, κάνουμε "Ζουμ στο δικό μας σχολείο"!

synelefsi

Πρόταση δραστηριότητας για την ενεργοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα σχολικής ζωής, υπέβαλε η ΠΡΩΤΑ.12 στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για τη Θεματική Εβδομάδα 2018-2019, στην ενότητα «Δημοκρατική Συνύπαρξη και Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Η προτεινόμενη εκπαιδευτική δράση έχει τίτλο «Ζουμ στο δικό μας σχολείο» και αφορά στη διοργάνωση συνελεύσεων σε δύο φάσεις: Αρχικά γίνονται δίωρες συνελεύσεις τμημάτων, όπου ετοιμάζονται και εγκρίνονται προτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια παρουσιάζονται και ψηφίζονται σε συνέλευση των μαθητών/τριών όλων των τμημάτων μιας τάξης ή όλου του σχολείου. Ακολουθεί συζήτηση των εκπροσώπων των μαθητών με τη διεύθυνση του σχολείου και μέλη του συλλόγου διδασκόντων και αξιολόγηση της δραστηριότητας.

Στόχος της διαδικασίας αυτής είναι να αναδειχθούν και να υιοθετηθούν προτάσεις που κατά τη γνώμη των μαθητών/τριών και με την ενεργή συμμετοχή τους, μπορούν να βελτιώσουν τη σχολική καθημερινότητα, τις σχέσεις μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας, το περιβάλλον και τη λειτουργία του σχολείου.

Η δράση αποτελεί μια βιωματική άσκηση στον διάλογο, τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο των μαθητικών κοινοτήτων και μια ευκαιρία εφαρμογής στην πράξη του δικαιώματος των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους για τα ζητήματα που τα αφορούν. 

Το σχέδιο της προτεινόμενης δράσης, που συνοδεύεται από ενημερωτικό έντυπο για μαθητές με ιδέες για τη διαδικασία διεξαγωγής συνέλευσης τμήματος, αναρτήθηκε στον ιστοχώρο του ΙΕΠ.

Ο Γιώργος Μόσχος, ιδρυτικό μέλος της ΠΡΩΤΑ.12, μπορεί, ύστερα από την αποστολή σχετικού αιτήματος (στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), να συναντηθεί ή να επικοινωνήσει μέσω skype, με ένα μικρό αριθμό συλλόγων διδασκόντων σχολείων, για να συζητήσει σχετικά με την υλοποίηση της δραστηριότητας.

Δείτε εδώ την αναλυτική περιγραφή της πρότασης.

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr