Συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Στο πλαίσιο συνεργασίας με το 25ο Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου για παιδιά και νέους Ολυμπίας, μέλη της ΠΡΩΤΑ.12 επισκέφτηκαν στις 9 Δεκέμβρη 2022 το γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Λάμπειας (Δίβρης), για ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι με μαθητές και μαθήτριες, σχετικό με το παιχνίδι «Βρέστα και Πάρτα. Κάνε δικά σου τα δικαιώματα!». Στη συνέχεια πήγαν το 11ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, για ένα σεμινάριο με εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Δνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας, με θέμα τη διοργάνωση του παιχνιδιού σε σχολικές τάξεις.

Στο σχολείο της Λάμπειας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, στο εργαστήρι συμμετείχαν 34 συνολικά παιδιά, τόσο αυτά που φοιτούσαν στο σχολείο, όσο και παιδιά από το χωριό Βασιλάκι που ήρθαν ειδικά για αυτή τη δράση. Στην αρχή συναντήθηκαν σε χώρο του παρακείμενου Δημαρχείου και μετά στις μικρές αίθουσες και στο προαύλιο του πέτρινου σχολείου. 

Τα παιδιά ενημερώθηκαν για το φεστιβάλ Ολυμπίας και στη συνέχεια πήραν μέρος σε παιχνίδια γνωριμίας. Ύστερα από μια σύντομη αναφορά στην ιστορία των δικαιωμάτων του παιδιού και στη Διεθνή Σύμβαση, χωρίστηκαν σε ανάμεικτες ομάδες, που πήραν χιουμοριστικές ονομασίες και ανέλαβαν να υλοποιήσουν 4 αποστολές που συνδέονταν με τα δικαιώματα: Δημιούργησαν σκάλες των προσδοκιών τους για την εκπαίδευση, σταυρόλεξα για το δικαίωμα στην ψυχαγωγία, ποιήματα για το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και αφίσες - σποτάκια για το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης. Ύστερα από όμορφη συνεργασία στις ομάδες, με πολύ κέφι και γέλιο, κρέμασαν τις εργασίες τους στους εξωτερικούς χώρους, τις παρουσίασαν και ψήφισαν τις καλύτερες.

Η νικήτρια ομάδα των «Ασυναγώνιστων», μεταξύ άλλων «πρότεινε» μαθήματα κλαρίνου και αρμέγματος αμνών και ... εκδρομές κάθε βδομάδα. Για το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, ένα χαρακτηριστικό ποίημα ανέφερε: "Πάρε τα χέρια σου πάνω από μένα, πάρε τα χέρια σου από δεδομένα, είναι απαράδεκτο να με αγγίζεις, είναι επικίνδυνο να το ψειρίζεις". Βέβαια, εκτός από τα χιουμοριστικά, ακούστηκαν και υπέροχες ιδέες όπως και σκέψεις εφήβων που ζητούν αναγνώριση της προσωπικότητάς τους αλλά και ένα σχολείο  ελκυστικό, με πολλά ερεθίσματα, που δίνει φωνή και ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών αλλά και που συνδέει τη ζωή σε ένα μικρό χωριό με την προσδοκία κοινωνικής συμμετοχής και αλληλεπίδρασης με όλη την κοινωνία, με σεβασμό στις δεξιότητες, στα όνειρα και στις ανάγκες του καθενός και της καθεμιάς. Η συνάντηση έκλεισε με μια μικρή γιορτή που είχαν ετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και το σεμινάριο με τις/τους εκπαιδευτικούς στην Πάτρα, που μετά την ολοκλήρωσή του ανέφεραν ότι εμπνεύστηκαν και πήραν ιδέες για δράσεις στις τάξεις τους.

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr